woensdag 12 maart 2014


MANAGEMENTTALENT = VERBINDING ZOEKEN

 

Voor het managen van medewerkers moet je talent hebben.

Het gaat er niet alleen om dat een manager zijn cijfers en feiten keurig op een rijtje heeft en dat hij zorgt dat de taken op een goede manier gedaan worden. Het gaat er vooral om hoe dit proces tot stand komt. Hoe wordt er binnen een team gecommuniceerd? Is er voldoende transparantie? Wordt er op een directe manier en respectvol gecommuniceerd? Vindt de werkverdeling op een goede manier plaats. Voelt ieder zich betrokken in het team?

De manager heeft zorgt voor een constructieve en respectvolle communicatie. Zolang alles van een leien dakje gaat is er geen probleem. Maar zodra medewerkers in de weerstand komen moet de manager ‘aan de bak’.

Roepen dat een medewerker eerst moet doen wat jij hebt opgedragen is niet meer van deze tijd, met uitzonderingen natuurlijk daargelaten. Voor een manager heeft het weinig zin om op strepen te gaan staan. Het is nu de opgave voor de manager om erachter te komen waar de weerstand van de medewerker vandaan komt. Het is heel goed mogelijk dat de weerstand veroorzaakt wordt door het gedrag van de manager zelf. Voor een manager is het noodzakelijk om hierachter te komen. En als dan duidelijk is geworden dat dit inderdaad het geval is, is dat dan erg? Nee, waar mensen werken worden fouten gemaakt en een manager is tenslotte ‘één van ons’. Erger is het als de manager uitgaat van zijn eigen gelijk en signalen van zijn medewerkers pas wil bespreken onder zijn voorwaarden. En nog vervelender is het als de manager suggesties van de medewerker helemaal niet wil bespreken en al heel snel wil overgaan tot uiterste maatregelen, zoals bijvoorbeeld werkweigering.

Eén van de taken van de manager is het coachen van zijn medewerkers en zorgen voor een werkomgeving, waarin medewerkers zich veilig, betrokken en gehoord voelen. Zo komt er een verbinding tot stand voor een effectieve en constructieve samenwerking met behoud van zakelijkheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Naam:
Adres:
Woonplaats:
Postcode:
Geboortedatum:
Emailadres:
Mobiel nummer:
Vast tel.nummer
Motivatie: