zondag 3 februari 2013

WAAROM ZOEKEN MARINA, KEES EN GABRIELLE EEN COACH?

Waarom zoekt Marina een coach?
Marina merkt, dat ze niet meer effectief genoeg is in haar werk en daar voelt zij zich nogal ongemakkelijk bij. Dat is het sein van urgentie voor Marina. Zij besluit een coach te zoeken. Natuurlijk gebeurt dit niet van de één op de andere dag. Marina loopt daar al een paar maanden over te dubben. En toen zij vond, dat de tijd er rijp voor was, hakte ze de knoop eindelijk door. Zij vraagt aan haar baas om een coachtraject te mogen volgen.

Deze beslissing geeft al aan, dat Marina de wens en dus de bereidheid heeft om iets in haar functioneren te veranderen. Omdat functioneren een resultaat is van je gedrag, betekent dit dat Marina ook bereid is om haar gedrag te veranderen.
Wij hebben allemaal onze gedragsvoorkeuren en -valkuilen. Iedereen heeft een neiging om in bepaalde gedragingen vast te roesten. Dat is op zich niet erg, als je je hiervan maar bewust bent. Verandering begint bij het besef van dat wat is.

In elke baan wordt een bepaalde mate van flexibiliteit gevraagd van jou als medewerker. Flexibiliteit in de samenwerking met collega's, bij het vervangen van zieke collega's, bij de invulling van je werkrooster, bij het helpen en ondersteunen van collega's, in het gezamenlijk oplossen van organisatorische knelpunten, en ga zo maar door.
Dus als je merkt dat je dit in je gedrag niet meer zo vanzelfsprekend laat zien, is het tijd voor verandering. Het is tijd voor verandering wanneer jij zelf en andere mensen met en voor wie je werkt last hebben van jouw gedrag.
Daar hoef je je niet voor te schamen, het is juist heel goed. Dit besef is al een eerste stap in de verandering zelf, in de gewenste en de noodzakelijke verandering in je functioneren.

Waarom zoekt Kees een coach?
Kees voelt zich geleefd door de waan van de dag. Hij is ZZP-er, zit veel op social media. Hij vertelt dat hij zich gemakkelijk laat afleiden en zo de hele dag bezig is met het bekijken en beantwoorden van berichten. Hij erkent zelf dat dit niet echt nodig is. Aan het einde van de week is hij dan gefrustreerd, omdat hij niet heeft gedaan wat hij wilde doen, nl met zijn vak bezig zijn. Kees heeft behoefte aan structuur aanbrengen in zijn gevarieerde dagelijkse bezigheden, zodat hij meer profijt en plezier uit zijn werk haalt.

Waarom zoekt Gabrielle een coach?
Gabrielle had een tijdelijke baan. Haar contract is nu afgelopen en ze is dus op zoek naar een nieuwe baan. Gabrielle heeft behoefte aan meer inzicht in haar competenties en vaardigheden. Met een goed inzicht in haar sterke punten, valkuilen en uitdagingen is zij niet alleen in staat om met meer vertrouwen te solliciteren, maar ook om gerichter en effectiever te solliciteren op banen, die bij haar passen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Naam:
Adres:
Woonplaats:
Postcode:
Geboortedatum:
Emailadres:
Mobiel nummer:
Vast tel.nummer
Motivatie: