zondag 10 februari 2013

ASSERTIEF OP HET WERK: ALBERTA ZOEKT EEN COACH

Een tijdje terug alweer belde mij Alberta. Alberta wilde graag een kennismakingsgesprek voor een coachtraject en dus gingen wij in gesprek. Zij vertelde mij het volgende.
Jaren geleden solliciteerde zij bij het bedrijf, waar ze op dat moment nog werkte. Zij solliciteerde en werd aangenomen!
In het gesprek, dat zij hierbij met haar nieuwe manager had informeerde zij naar de ontwikkelingsmogelijkheden in de toekomst.
Zij kreeg het volgende antwoord: "Dat geldt niet voor jou, daar is namelijk heel wat meer voor nodig".
Ze reageerde niet op de uitlating van haar nieuwe manager. Alberta was al lang blij dat ze was aangesteld in haar nieuwe baan en dus nam ze het antwoord voor wat het was.
Ze ging optimistisch aan de slag in haar nieuwe baan. Zo functioneerde ze een aantal jaren. De opmerking van haar manager was ze niet vergeten. Ze zat een tijdje in een behoorlijke dip, maar krabbelde weer op. Haar manager had het zo druk dat individueel ingeplande gesprekken meestal werden afgezegd. De medewerkers 'accepteerden' dat, want zo ging het namelijk heel vaak. Bovendien was er weer een reorganisatie in aantocht en dus hielden ze zich voor de veilligheid maar gedeisd. Stel je voor dat dat een aanleiding zou kunnen zijn om je op de nominatie te zetten voor ontslag. Dat gold ook voor Alberta, ook zij hield zich gedeisd.
Alberta had zeker ideëen voor verbetering van werkprocessen in haar team, maar ze durfde er niet mee voor dag te komen.
Ze had het idee, dat haar manager het toch nooit goed vond wat ze deed en dus trok Alberta zich terug. Ze deed haar werk, maar het plezier in haar werk werd steeds minder. Dat hield Alberta op deze manier natuurlijk niet lang vol. Toen ze het niet meer zag zitten zocht ze een coach. En zo zaten wij dus in ons kennismakingsgesprek.
Door de gesprekken die wij in de loop van een aantal maanden met elkaar voerden kwam Alberta weer in haar kracht. Ze kende haar comptenties,valkuilen en uitdagingen. Ze wist wat ze wilde en oefende met ander gedrag; eigen gedrag, waaarmee ze haar collega en manager positief kon beïnvloeden. Bij binnenkomst gaf ze haar werksituatie een 3 op een schaal van 0 - 10. Na een aantal maanden veranderde haar beleving en beoordeling in een 6.
Wat leren wij van Alberta?
- Je mag zijn, die je bent
- Je hoeft je niet klein te maken
- Je kunt altijd vragen om met je manager een intens gesprek te voeren
- Je kunt altijd feedback geven, mits constructief, met respect en volgens de feedbackregels
- Denk jij dat de ander een bepaald beeld van jou heeft. Belemmert jou dit in je functioneren? Wie zegt, dat jouw beeld klopt? Check jouw beeld met dat van de ander. En zet zonodig een andere bril op.
Beïnvloed de wereld en begin bij jezelf!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Naam:
Adres:
Woonplaats:
Postcode:
Geboortedatum:
Emailadres:
Mobiel nummer:
Vast tel.nummer
Motivatie: