zondag 2 september 2012

SAMENWERKING & TALENT IN HET WERK

Het antwoord op de vraag 'Hoe ziet de ideale organisatie eruit?' is afhankelijk vanuit welke belangen en welke invalshoeken je deze vraag benadert.
Organisaties doen er goed aan om bij het streven naar voortdurende verbetering aan verschillende samenwerkingsaspecten aandacht geven.

Openheid,transparantie en vertrouwen is noodzakelijk, niet allen in woord maar vooral in daad. Beleidsnotities zijn volgeschreven en liggen in lades te wachten tot er ook echt naar gehandeld wordt.
Papier is geduldig en de praktijk weerbarstig. Dit brengt mij naar de vraag hoe beleidsnotities tot stand komen en of hierbij wel de juiste verbindingen tot stand zijn gebracht. Met andere woorden zijn medewerkers uit alle geledingen van de organisatie voldoende betrokken geweest, danwel wat is het werkelijke draagvlak eigenlijk? We weten hoe het 'moet', maar willen we het wel echt? Is er wel echt commitment?

De waarde zit volgens mij veel meer in flexibele en multidiscplinaire samenwerking over de afdelings- en organisatiegrenzen heen, waarbij medewerkers en managers niet alleen luisteren naar zichzelf, maar vooral hun oor te luister leggen bij de mening van anderen.
Leren om nieuwsgierig te zijn naar de achtergrond van andermans standpunt is de basis voor welke samenwerking dan ook, waardoor de ruimte ontstaat om elkaars blikveld te verruimen. Randvoorwaarden hierbij zijn: ruimte voor respect, openheid en vertrouwen. Het kunnen loslaten van eigen ego's en standpunten is hiervoor noodzakelijk, evenals 'weerstand' zien als een wens tot samenwerking. Dit vraagt om goed leiderschap, zodat mensen geïnspireerd raken, elkaar inspireren, zich kunnen ontwikkelen door samenwerking en talent in de organisatie een kans krijgt en niet alleen de supertalenten, want iedereen heeft talenten.

Talent manifesteert zich niet slechts in één vorm die geldt voor alle denkbare situaties en omstandigheden. Talent is ook afhankelijk van leiderschap, vertrouwen, situatie, en de samenstelling van het team.
Talent wordt wat dat betreft teveel gezien als een statisch gegeven. Goed leiderschap begint met aandacht en ruimte geven voor ontwikkeling van talent in de organisatie vanuit een gemeenschappelijk belang, waarbij de kriteria die de organisatie belangrijk vindt voor de klanten en ook toepassen op de eigen medewerkers.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Naam:
Adres:
Woonplaats:
Postcode:
Geboortedatum:
Emailadres:
Mobiel nummer:
Vast tel.nummer
Motivatie: